Monday, November 30, 2009

Referendumi per minaret

Sot lexova ne gazete dhe internet mbi referendumin e zviceraneve per mosndertimin e minareve ne Zvicer. Ka aresyet e veta kjo dhe nga njera ane i kuptoj. Eshte nje grup i cili kerkon te mbroje kete territor nga "pushtimi islam". Gjithashtu kam lexuar dhe komentet e perfaqesuesve muslimane te cilet shprehin pakenaqesine dhe shqetesimin ne lidhje me kete vendim politik qe u pasua nga mazhoranca popullore.

Une kisha dy komente me kete ngjarje:

Se pari, une mendoj qe ndertimi ose jo i xhamive nuk percakton nese nje vend i caktuar behet me shume apo me pak musliman. Kjo ndoshta do te ndikoje ne te ardhmen historike kur pasardhesit do t'i duhet te debatojne mbi trashegimine islamike ne Europe. GJithashtu eshte nje simbol fetar qe nxit muslimanet qe jetojne aty te behen me te perkushtuar dhe te tjere kurioze te dine me shume rreth kesaj feje.
Ajo qe eshte kryesore eshte se cfare besojne njerezit ne zemrat e tyre. Nese Zvicra apo vende te tjera europiane kane shqetesim ne lidhje me perhapjen e muslimanizmin ne vendet e tyre, te mos merren me pengimin e tyre por me realitetin shpirteror ne popullaten e vendit qe po behet gjithmone dhe me shume pa lidhje me Zotin. Ata qe jane te krishtere te luten me shume dhe te tregojne me jeten dhe veprat e tyre besimin jetendryshues, duke iu larguar ritualeve qe nuk sjellin jete.

Se dyti une cuditem me reagimet e muslimaneve qe sa here qe i pengohet dicka ngrihen dhe therrasin per diskriminim. Jam dakort qe nuk do e kene asnjehere te lehte ne vende ku tradita shekullore eshte e krishtere dhe jo muslimane. Pyetja qe me vjen mua menjehere per kete zedhenes te drejtave te njeriut eshte: " A flasin ndonjehere keta per shkeljen e drejtave te njeriut ne vendet islamike ose me shumica muslimane, ku pakivat fetare i kane te drejtat shume te kufizuara dhe shpesh te dhunuara ne ekstrem. A jane ngritur ata per te mbrojtur te drejten per te besuar ne nje vend ku Kurani shpesh eshte kushtetuta e vendit. Nese keta emigrante ne Europe, duan te praktikojne dhe te deshmojne ne nje vend me tradita te krishtera, nje fe qe ne vendin e tyre eshte shtypese per pakicat e tjera,atehere pse duhet lejuar qe te perhapet lirisht. A mos do te kerkohet ne te ardhmen Sheriati ne France, Belgjike apo Gjermani?
A nuk jane shumica e ketyre vendeve islamike qe mbeshtesin hapjen e islamin ne Europe?
Cfare duhet te mendoj une ne kete rast?

No comments:

Post a Comment