Tuesday, March 24, 2009

Pse perdor Biciklete?


Bicikleta eshte bere nje shoqe e mire qe prej rreth 25 vjetesh. Ne fillim me ndihmen e vellait tim mesova t'i jap nje biciklete femerore italine Bianka, derisa na e vodhen ne koehn kur vidhej gjithcka. Me pas 2 bicikleta te tjera m'i moren per shkak se une mendoja qe ishin aq tesigurta sa nuk i kontrollova. Bicikleta qe kam tani eshte nje gjysme sportive me goma te holle dhe e mire per rruge te pa gropuara.

Nuk e nderroj bicikleten per vlerat e saj me asnje mjet tjeter transporti.Jo se makina nuk eshte e mire por preferoj qe per pune individuale brenda qytetit te perdor bicikleten. Per ata qe nuk i dini po listoj disa nga aresyet qe bicikleta duhet te jete nje nga mjetet kryesore per levizjen tuaj.

Kushton lire. Krahasuar me mjete te tjera te transportit kostoja e blerjes se nje biciklete eshte me e lire se cdo mjet tjeter. Sigurisht qe gjen me cmime te ndryshme, por me 10.000 lek mund te gjesh nje qe te mbaron pune per disa vjet.
Kosto te ulet mirembajtjeje. Ne llogaritjet e mia nuk i kaloj 2000 lek/vit harxhime per te rregulluar dicka ne biciklete.
E shendetshme. Permes bicikletes nje person si une qe kalon shumicen e kohes ulur, vendos ne levizje organizmin e tij , per te shmangur semundje qe vijne nga mungesa e levizjes.
Ekologjike. Perderisa nuk perdor produkte te naftes, nuk nxjerr gazra qe clirohen ne atmosfere dhe qe jane te demshem per organizmin. Ambjenti ku jetojme eshte mjaft i ngarkuar me ndotje industriale dhe nga makinat dhe secili mund te kontribuoje per te zvogeluar ndotjen. Shpesh shikoj qe njerez dhe kur shkojne per te blere buken, shkojne me makine. Nga ana tjeter makina po perdoret si nje mjet per te treguar dhe fuqine financiare te dikujt keshtu qe po perdoret dhe rendom "sa per tu dukur". Do te sugjeroja qe makinat te perdoren aty ku vertet eshte e nevojshme.
Mbaron pune ne trafik te renduar. Te gjithe jemi deshmitare te asaj qe jo rralle te duhet te presesh gjate per te kaluar neper disa rruge, me biciklete une nuk e kam kete problem te parakaloj makina te shpejta, te cilat presin rradhen.

Ju patjeter qe mund t'i shtoni kesaj liste dhe perfitime te tjera te perdorimit te bicikletes. Por ajo qe eshte e rendesishme eshte qe te perpiqesh te perdoresh bicikleten, per vete dhe per te tjeret.

No comments:

Post a Comment